2015. május 27., szerda

Dunakanyar

Az újabb trópusi hétvégét (Pünkösd) egy közeli régió megtekintésének szenteltük: Dunakanyar minden oldalról, és Garam mente (Felvidék). Fő célpontunk a Garam menti szlovákiai magyar borászatok voltak.

Első megállónk a Nagymarosi piac volt, ami nekem személyes kedvencem. Nagyon jó a hangulat, kínálat, közelben van a Kis Francia pékség ahol fantasztikus a kávé, péksütemények, nyáron fagyi és kézműves csokoládék várnak. Be is vásároltunk annak módja szerint: házi sör, házi sajtok garmadája, zöldségek, savanyúságok, házi tej, bár sajna megint nem tudtam krémtúrót venni. Füstölt áruk is vannak, és persze minden ami egy ilyen piacon szokásos.

Még Nagymaros előtt Verőcén meglátogattuk Tibesz húsboltját is, ahol házi párizsi, felvágottak, szalámik kaphatóak. Nem rossz, de mostanában engem Fábián (A Másik bolt) ellát olyan párizsival ami könnyet csal az ember szemébe, így sajnos már finnyogtam a Tibeszén....de nem volt rossz az sem.
http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20140804-hogy-keszul-a-finom-krinolin.html

Fő célunk a borkóstolás volt ezen a hétvégén:

A bevásárlás után elindultuk tehát Szlovákia felé, Letkésnél léptük át az Ipolyt (határt), és hamarosan meg is érkeztünk első borkóstolónk helyszínére a Kasnyik pincészethez Kürt / Strekov településre.

  
A szőlőhegyen egy igényes présházban fogadtak minket és megkóstoltuk a Garam menti borok első szekcióját, végighallgatva a borvidék (és a borászat) történetét. A borokhoz természetesen kis borkorcsolya falatok is dukáltak, főleg a házi "kenő" (rumos-mazsolás kenőmájas) volt nagyon finom. Nagy hangsúlyt fektetnek a helyik az adalékanyagok (pl. kén) kerülésére, minimalizálására - amit másnap a fejfájásunk hiánya meg is erősített. Fő fajták: Savignon Blanc, Rajnai és Olaszrizling, Kékfrankos, Pinot Noir, Szentlőrinci.

A 8 tételes kóstoló után a közeli faluban lévő (Béla) szállásunkra utaztunk (http://www.bottfrigyes.sk/), amit mindenkinek csak ajánlati tudok és a szállás átvétele, plusz egy kis pihenés után már kezdődött is a második kostoló amit maga Bott Frigyes tartott. 

Szállásunk Bott Frigyesnél
Szintén nagy élmény volt, kiváló kiegyensúlyozott borok voltak, amelyeket az "itthoni" pincészetek is megirigyelnek. A kiváló fehérborok mellett (mint Hárslevelű, Furmint, Rajnai, Juhfark, Sav. Blacn) talán még kíválóbb vöröseket is ittunk - a zászlóshajó a Pinot Noir, Kékfrankos, Kadarka. A borksotolóhoz a borkorcsolyát a Pilismaróti tejgazdaság tefjöle, házi kenyér és Bott tökmagolaj adta. Friciék azonban a konyhában is otthonosan mozogank, egy kiváló zöldfűszeres, boros mangalicaragut volt a vacsoránk, ilyen jót régen ettem.

Vasárnapi napunk főképpen ejtőzéssel telt, a környéken sétálgatva próbáltuk lemozogni a kalóriák tömegét. 

A Béla-i bevezető út

Béla búzatábla

Garam menti borvidék

Garam menti borvidék


Megtekintettük a helyben lévő Chateau Bela kastélyt, ami egy nagy borászatnak (Aegon Müller) ad otthont, gyönyörűen fel van újjítva az épület és a parkja is, érdemes benézni.
Például ilyen látványáért.
Chateau Bela

Chateau Bela

Chateau Bela

Chateau Bela

Ha valaki nagyobb túrára vágyik akkor Selmecbánya jöhet szóban mint kirándulási lehetőség, illetve Komárom, Esztergom.

Este folytattuk a borkóstolók sorát a HR Winery-től Sáska Bea fogadott minket kiváló borokkal és vaddisznógulyással.
 
A pincészet Köbölkúton (Glebelce) található, a szőlődombok ölelésében. Egy nagyobb borászatról beszélünk, amelyre szőlő és gyümölcs termesztéssel és foglalkozik, és természetesen a legjobb területekről származó szőlőt fel is dolgozzák a 2012-ben épített pince+kóstolóhelyiségben. Az emeleten található kóstolóteremből kiváló kilátás nyílik a környékre, amit kiváló borok kortyolgatása tesz még tökéletesebbé. Több fehérbort is kóstoltunk, a környékre jellemző fent már említett fajtákból, a vacsora után pedig a vörösek kerültek sorra.
 
Köbölkút, kilátás a HR Winery-től

 
Naplemente a HR Winery teraszáról

Hétfőn Esztergom érintésével érkeztünk haza, a városban egy fesztivál volt, de hát sajnos megint eleredt az eső így nagyon kevés ember kóválygott csak. Maga Esztergom kiváló célpont egyébként, bazilika, vár, főtér - kellemesen el lehet tölteni egy napot. 
 

Miután eleredt az eső, elindultunk utolsó programunk helyszínére ez pedig az Őrház BBQ Tahitótfaluban. Nem tudnám ennél szebben leírni: http://nyarspolgar-bbq.blog.hu/2015/03/05/orhaz_chill_bbq
Jó étvágyat hozzá, fantasztikus volt.
És ne felejtsünk el epret vásárolni, ha szezon van persze.

A környékbeli jó helyekről egy gyűjtemény:
http://magyarkonyhaonline.hu/legjobbhelyek/a-legjobb-helyek-a-dunakanyarban
http://www.top7hungary.com/magyarorszag/dunakanyar/szallas/termeszetjaras/17093/

És amit meghagytam legközelebbre: http://divany.hu/tejbenvajban/2009/04/15/gasztrorgazmus_a_halsutodeben/

1 megjegyzés: