Az újabb trópusi hétvégét (Pünkösd) egy
közeli régió megtekintésének szenteltük: Dunakanyar minden oldalról, és
Garam mente (Felvidék). Fő célpontunk a Garam menti szlovákiai magyar borászatok
voltak.
Első megállónk a Nagymarosi piac volt,
ami nekem személyes kedvencem. Nagyon jó a hangulat, kínálat, közelben
van a Kis Francia pékség ahol fantasztikus a kávé, péksütemények, nyáron
fagyi és kézműves csokoládék várnak. Be is vásároltunk annak módja szerint:
házi sör, házi sajtok garmadája, zöldségek, savanyúságok, házi tej, bár
sajna megint nem tudtam krémtúrót venni. Füstölt áruk is vannak, és persze
minden ami egy ilyen piacon szokásos.
Még Nagymaros előtt Verőcén meglátogattuk
Tibesz húsboltját is, ahol házi párizsi, felvágottak, szalámik kaphatóak.
Nem rossz, de mostanában engem Fábián (A Másik bolt) ellát olyan párizsival
ami könnyet csal az ember szemébe, így sajnos már finnyogtam a Tibeszén....de
nem volt rossz az sem.
http://www.origo.hu/
Fő célunk a borkóstolás volt ezen a hétvégén:
A bevásárlás után elindultuk tehát Szlovákia
felé, Letkésnél léptük át az Ipolyt (határt), és hamarosan meg is érkeztünk
első borkóstolónk helyszínére a Kasnyik pincészethez Kürt / Strekov településre.
A szőlőhegyen egy igényes présházban fogadtak
minket és megkóstoltuk a Garam menti borok első szekcióját, végighallgatva
a borvidék (és a borászat) történetét. A borokhoz természetesen kis borkorcsolya
falatok is dukáltak, főleg a házi "kenő" (rumos-mazsolás kenőmájas)
volt nagyon finom. Nagy hangsúlyt fektetnek a helyik az adalékanyagok (pl.
kén) kerülésére, minimalizálására - amit másnap a fejfájásunk hiánya meg
is erősített. Fő fajták: Savignon Blanc, Rajnai és Olaszrizling, Kékfrankos,
Pinot Noir, Szentlőrinci.
A 8 tételes kóstoló után a közeli faluban
lévő (Béla) szállásunkra utaztunk (http://www.bottfrigyes.sk/),
amit mindenkinek csak ajánlati tudok és a szállás átvétele, plusz egy kis
pihenés után már kezdődött is a második kostoló amit maga Bott Frigyes
tartott.
Szállásunk Bott Frigyesnél |
Szintén nagy élmény volt, kiváló kiegyensúlyozott borok voltak,
amelyeket az "itthoni" pincészetek is megirigyelnek. A kiváló
fehérborok mellett (mint Hárslevelű, Furmint, Rajnai, Juhfark, Sav. Blacn)
talán még kíválóbb vöröseket is ittunk - a zászlóshajó a Pinot Noir, Kékfrankos,
Kadarka. A borksotolóhoz a borkorcsolyát a Pilismaróti tejgazdaság tefjöle,
házi kenyér és Bott tökmagolaj adta. Friciék azonban a konyhában is otthonosan
mozogank, egy kiváló zöldfűszeres, boros mangalicaragut volt a vacsoránk,
ilyen jót régen ettem.
Vasárnapi napunk főképpen ejtőzéssel telt,
a környéken sétálgatva próbáltuk lemozogni a kalóriák tömegét.
A Béla-i bevezető út |
Béla búzatábla |
Garam menti borvidék |
Garam menti borvidék |
Megtekintettük
a helyben lévő Chateau Bela kastélyt, ami egy nagy borászatnak (Aegon Müller)
ad otthont, gyönyörűen fel van újjítva az épület és a parkja is, érdemes
benézni.
Például ilyen látványáért.
Chateau Bela |
Chateau Bela |
Chateau Bela |
Chateau Bela |
Ha valaki nagyobb túrára vágyik akkor Selmecbánya
jöhet szóban mint kirándulási lehetőség, illetve Komárom, Esztergom.
Este folytattuk a borkóstolók sorát a HR
Winery-től Sáska Bea fogadott minket kiváló borokkal és vaddisznógulyással.
A pincészet Köbölkúton (Glebelce) található,
a szőlődombok ölelésében. Egy nagyobb borászatról beszélünk, amelyre szőlő
és gyümölcs termesztéssel és foglalkozik, és természetesen a legjobb területekről
származó szőlőt fel is dolgozzák a 2012-ben épített pince+kóstolóhelyiségben.
Az emeleten található kóstolóteremből kiváló kilátás nyílik a környékre,
amit kiváló borok kortyolgatása tesz még tökéletesebbé. Több fehérbort
is kóstoltunk, a környékre jellemző fent már említett fajtákból, a vacsora
után pedig a vörösek kerültek sorra.
Köbölkút, kilátás a HR Winery-től |
Naplemente a HR Winery teraszáról |
Hétfőn Esztergom érintésével érkeztünk
haza, a városban egy fesztivál volt, de hát sajnos megint eleredt az eső
így nagyon kevés ember kóválygott csak. Maga Esztergom kiváló célpont egyébként,
bazilika, vár, főtér - kellemesen el lehet tölteni egy napot.
Miután eleredt az eső, elindultunk utolsó programunk helyszínére ez pedig az Őrház BBQ Tahitótfaluban. Nem tudnám ennél szebben leírni: http://nyarspolgar-bbq.blog.
Jó étvágyat hozzá, fantasztikus volt.
És ne felejtsünk el epret vásárolni, ha szezon van persze.
A környékbeli jó helyekről egy gyűjtemény:
http://magyarkonyhaonline.hu/
http://www.top7hungary.com/
És amit meghagytam legközelebbre: http://divany.hu/tejbenvajban/
Nagyon szép tájakon jártatok! üdv
VálaszTörlés