2011. október 19., szerda

Szlovénia Bovec

Szlovéniát 2007-ben fedeztük fel magunknak, és annyira rabul ejtett hogy azóta minden évben vissza kellett mennünk. 
Minden évben találtunk új látnivalót:
  • 2007-ben meglátogattuk a fő látnivalókat a Triglav keleti oldalán: Ljubjana, Skofja Loka, Bled, Bohnij, Slap Savica, Pirecnik vízesés.
  • 2008-ban Triglav Hét Tó túra, Bled, Bohnij.
  • 2010-ben a Triglav túloldalára tévedtünk: Vrisic hágó, Bovec, Soca kanyon, Soca forrás, Lepena völgye, Boka vízesés, Napóleon híd, Kozjak vízesés.
de ezekről máskor...előljáróban annyit hogy mind meseszép és kihagyhatatlan

Idén 2011-ben kifejezetten a rafting volt a fő attrakció, mert ha Pünkösd akkor rafting a Soca-n :). Négy csodás napot töltöttünk Bovecben, ragyogó időben volt részünk többnyire (pedig nem ezt jósolták most sem a különböző weather...oldalak).

Oda-vissza a Predil hágón mentünk, mint bevállt leggyorsabb útvonal. Van bőven választási lehetőség ha Bovecbe készülünk. Ez a legjobb bizton állíthatom, én már mentem át a Vrsc hágón kocsival... :) - bár a hágó meg érdekes volt, csak a 45. hajtűkanyart már nem nagyon lehetett józanul kibírni...

Pyramidenkögel

Odafelé a Wörthi tó mellett álltunk meg egy kis pihenőre a Pryramidenkögelről megtekinteni a panorámát.


Wörther-See
Maria Wörth

Klagenfurtnál kell lehajtani a pályáról, majd a Wörthersee mellett haladni egy pár  kilométert.

A kilátás megtekintése után a déli parton folytattunk utunkat és a tó végénél hajtottunk vissza a pályára. Innen már csak 90 km Bovec. 


Lago del Predil



A predil hágón és aztán a tónál is még megálltunk egyet fotózni, majd hét óra körül foglaltuk el szokásos szállásunkat az Apartman Zorc-ban. 
http://www.visitslovenia.net/rezervacije/apartmaji-zorc-bovec

Lago del Predil
Nagyon jó, új, olcsó (14 eur) csak ajánlani tudom. Jobban preferálják a németet mint az angolt, de a lánnyal aki a dolgokat intézi meg lehet értetni magunkat.


Este egy jó pizza, sör, pleskavica mellett hangolódtunk rá a hosszú hétvégére és a kirándulásra. Nem is csodálkoztunk már azon hogy az étterem közönségének 50%-a magyar megint.


Zadlasica szurdok


Másnap a zadlasica szurdokat tekintettük meg, nem is gondoltam volna itthonról képek alapján hogy nagyobb és ilyen látványos túrát lehet itt tenni. 

Kobaridot elhagyva egészen Tolminba kell leutaznunk, ahhoz, hogy ezt az egyedülállóan szép szorost megtekinthessük. A Bovectől kb. 40 km-re fekvő kisvárostól mindössze 2 km-re, Zatolmin irányában, található a túra kiindulópontja. 

Zatolmin első utcáján jobbra kell fordulni (ha Tolmin felől érkezünk), és egy nagyon keskeny úton nem megrémülni hanem erős kettes és le kell csorogni a parkolóhoz. Onnan mi gyalog folytattuk az utunkat. 2011-ben 4 EUR volt a belépő. Ezért nagyon jó prospektust és csodás élményeket kapunk :) A prospektus térképét és ajánlott útvonalát érdemes követni.

Nagyon érdekes a Zadlaščiča szurdokban vezető út, melyet kiépített kilátóhelyek tarkítanak. A számos lépcső megmászása után egy igen érdekes természeti jelenségre bukkanunk, a helyiek által "Medveja Glava"-nak, azaz "Medvefejnek" nevezett sziklára, mely a szurdok két fala közé szorult hatalmas kőtömb. Nekem ez tetszett a legkevésbé, de ha ez a fő látnivaló, akkor az :)

A látnivalók megtekintése után felsétáltunk a hegyoldalban lévő sajt+sör táblák csábításának engedve (és a jegyárus hölgy is ajánlja kis jutalékért gondolom) a hegy oldalában lévő kis parasztgazdaságig, ahol saját készítésű sajtot, szalámit + a nagyon finom kalács jellegű kenyeret lehett leöblíteni jófajta Lasko sörrel. Kissé már emelkedős volt az út, jól esett a gyönyörű teraszon elköltött uzsonna. Highly recommended felmenni és áfonyapálinkát fogyasztani.


Ezután visszaereszkedtünk a patak mellé, és irány vissza a parkoló. Nagyon jó kirándulás program Bovecból.


Bovecbe a Soca mellett tértünk vissza, a kisebb utakon. A társaság egyik része a Krn nevű falu felett egy völgybe felkocsikázott, mi pedig a Cezsoca nevű falunál néztünk meg az egyik beszállópontot.


Krn

Este tarthattunk egy kisebb iszogatást hiszen másnap csak délután raftingoltunk, és hát kella  bátorság is. Gábor prezentált egy teljes disznótoros vacsorát véreshurkával, kolbásszal, én pedig némi passionmint zsubrovka koktél keverésével járultam hozzá az est fényéhez.


Másnap 14-kor kezdődött a ruhakiosztás stb, majd a Boka-nál szálltunk be. Előtte még a Lepena völgybe elautókáztunk kicsit fentebb mentünk kerestünk egy vízesést, de végül nem volt időnk megtalálni.


A rafting során ismerős szakaszon eveztünk, de mivel 6-os hajók voltak egy kicsit instabilabbak voltak mint a tavalyi 10 személyes. Sajnos még kicsit aznapos voltam/unk, de a 8-10 fokos víz hamar felébresztett. Majdnem a beszállásnál elvesztettünk egy embert, mivel két oldalt szálltunk be és a folyó felőli oldalon kicsit mélyvízbe sodródtunk. Szerencsére Adri megmentette Henit, hamár mi fiúk oda se bagóztunk :) 


A rafting után egy szolidabb vacsora volt a rafting-os srácok grill tudományát bemutatandó - de azt hiszem ilyet többet nem kérünk, az étteremben finomabbakat lehet kapni. Viszont a helyen ahol voltunk olcsó volt a vérnarancsos Union.


Míg raftingoltunk Rita lefotózta a 2010-ben megmászott Boca vízesést:
Boca vízesés


Lepana-völgye, és a szurdok


Lepena völgy / Soca
Hétfőn pedig elindultunk haza, útbaejtettük a Lepena völgyet, a völgyről nagyon kevés utalást találtam a net-en, de ha valaki arra jár ne hagyja ki, idilli hely. A pisztrángozók kánaánja is lehetne, dobtunk a vízbe egy-két kenyérdarabot és mint a piranhak indultak rá. Egy-két kép ízelítőnek.




Lepana - pisztrángok


A Lepena szurdok meg egyenesen gyönyörű, kajakosok 6-7 méter magasról itt ugranak be a folyóba.
Lepena szurdok

Lepena szurdok


Log pod mangrtom-ban akartunk még egyet túrázni - de nem találtuk meg sajnos a vízesést (Cathedral), itthon nézve a google maps-et egyszerű volt, de sehogy se akartuk útra keveredni. Helyette elfogyasztottunk egy pisztrángot és én egy jotta-t a helyi étteremben. 


Hat óra környékén érkeztünk a Győr-Gyirmóti "szokásos" halászcsárdához ahol egy halászlével zártuk le a hétvégét.  






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése