2011. november 1., kedd

Alcsútdoboz & Etyek

Egynapos kirándulás Budapest környékén.


Április elején gyönyörű időre ébredtünk egy szombaton, már régóta terveztem hogy az új Nikon-t ki kellene próbálni természetfotózás közben is. Ráadásul ha szép az idő és véletlenül Budapesten vagyunk, akkor nem nagyon akaródzik a lakásban maradni.


Rövid keresés után két közeli arborétumot is találtam, az első volt az Alcsútdobozi a másik a Vácrátóti.

Alcsútdoboz mellett döntöttünk, abbéli megfontolásból, hogy ha már arra járunk benézünk egyik kedvenc Etyeki pincészetemhez is az Etyeki Kúriához, manapság új nevén Eszterházy pincészethez.

Az útvonal:

Alcsútdoboz kb 50 km-re van Budapesttől, 50 perc odaérni. Az arborétum a falu szélén található, az alábbi linken megtalálhatóak a fontosabb információk. 1820-as években létesített angol park, a kastélyból sajnos csak a homlokzat maradt.




A régi kastély megmaradt részei



A bemutató útvonal viszonylag gyorsan körbejárható, állítólag a hóvirág nyílás idején igazán gyönyörű, április 10-én voltunk, de annyira sok virágot nem tudtam fényképezni.
Amit még a honlap ajánlott: Szentivánéj környékén a szentjánosbogártánc, állítólag több ezer bogár repked olyankor és tényleg gyönyörű. Talán jövőre...


update: hóvirágmező 2015:

 
A kellemes séta és fényképezőgép-próbálgatás után visszaindultunk Budapestre, de előtte megálltunk Etyeken az Esterházy pincénél. 


A teraszon a diófa alatt elfogyasztottunk(am) egy finom Kúra White-t, egy Chardonny-t (2009-es, zseniális) és egy egész jó rozét. A tulajdonossal - Matolcsy Sára - mindig jót lehet beszélgetni, kellemesen eliszogattunk, majd bevásároltuk a szokásos borokat. Ha etyeki kúria Pinot Noir-t láttok meg kell venni, piszok finom.

Manual fókusz próbálgatás, avagy borban a (fordított) igazság.

Kellemes nap volt, mindenkinek ajánlom. Etyeken akár több pincébe is be lehet térni az Öreghegyen, Újhegyen, Kecskegödörben is. Van egy sonkakészítő "mester" is a faluban, akit Sára ajánlgatott.
A másik talált arborétum Vácrátóton megmaradt májusra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése