2011. október 10., hétfő

Cesky Krumlov és környéke

Őszi kirándulás gyanánt 2011 októberében ellátogattunk Dél-Csehország méltán ismert gyöngyszemébe Cesky Krumlovba. 2009 nyarán már eltöltöttünk itt három éjszakát egy jól sikerült Észak-Csehország+Drezda/Berlin+Dél-Csehország túra keretében, így nem volt ismeretlen a terep.

Szállást a Pension Rosa-ban foglaltunk: http://www.pension-rosa.cz/
Nagyon közel van a belvároshoz de kocsival még meg lehet közelíteni, a reggeli átlagos, a szobák is átlagosak, de van saját parkolója és van a közelben egy olcsó kocsma ahol 22 cseh koronába kerül a Budvar sör :)
Egy kis kényelmetlenség, hogy a parkoló elég szűk, egyszer tolatva kellett kijönnöm, hát megizzadtam míg kijutottam. Összességében ajánlom. 

Csütörtök reggel indultunk, Budapest-Bécs-Linz vonalon végig autópályán lehet haladni, majd a 310-es úton a Cseh határig, onnan pedig a 3-as főúton. Ez kicsit hosszabb (500 km), de a leggyorsabb út C.Krumlov-ba.


Rozemberk nad Vltavou


Rozemberk nad Vltavou
Első célpontunk az osztrák határhoz közeli Rozmberk (nad Vltavou) helység vára volt: http://www.hrad-rozmberk.eu/en/

Rožmberk nad Vltavou Dél-Csehországban található városka, melynek körülbelül 330 lakosa van. A város főként a közeli Rožmberk kastélyról híres. 

Rožmberk, az egyik legrégebben épült kastélya Csehországnak, melyet a XIII. században a Vítek család emeltetett. Stratégiai ponton helyezkedett el, a Česky Krumlovból Linzbe tartó hajókereskedelem jelentős állomásaként.


Rozemberk nad Vltavou vár
Középkori formájában Alsó és Felsőkastélyból állt. 1522-ben a Felső kastély teljesen leégett, az egyedüli fennmaradt része az attól valamellyest különálló Jakobínka védőbástya. 1556-ban komplett felújítás következett, mely során ay Alsó kastély homlokzata reneszánsz arculatot kapott. Az arisztokrata Rožmberk ház uralkodása során városi előjogokat nyert, s fejlődésnek indult a környék.
Az utolsó Rožmberk tulajdonos felújította a belső tereket. 1620-ben a város Karel Bonaventura Buquoy uradalma alá került. Az 1840-1857 évek során folytatott újjáépítés romantikus gótikus stílus jegyében történt, a kastély a Buquoy család dicsőségének fénypontja lett. A körbevezetés során hallanak majd a Buquoy család történeteiről, az utolsó Rožmberkekről, csakúgy, mint a „Fehér Asszony“ legendájáról.

Rozemberk nad Vltavou
A híres kastélyon kívül az idelátogatók megcsodálhatják a Szent Miklós templomot (melyet először 1271-ben említettek, majd a XV. század második felében gótikus stílusban újjáépítettek), a főtér XVII-XVIII. századból származó polgári házait, a régi és új zsidó temetőt és a Szent Anna kápolnát.

A késő nyári októberben felsétáltunk a várhoz, de sajnos nem volt nyitva, így készítettünk pár képet, majd beültünk az egyik főtéri étterembe, ahol a helyi egész finom sört mérték.

Rozemberk nad Vltavou a várból
Innen már csak 23 km-et kellett megtennünk Cesky Krumlovig. A folyóparton vezetett a hangulatos út, sokan kajakoztak a folyón, hasonló csónakokat láthattunk 2009-ben Krumlovnál vízlépcsőkön lezúgni. Egyszer talán mi is hajókázunk.

Elfoglaltuk a szállást, majd tettünk egy sétát a városban. Kipróbáltunk több kocsmát / éttermet is - nagy tanulság a sörárak koncentrikus körökben lesznek olcsóbbak a főtértől távolodva. Az első Eggenberget (helyi sör, kissé kesernyés de finom) 50 CZK-ért ittuk a vár tövében a folyóparton, persze nagyon hangulatos helyen. A főtér közelében már 35 CZK volt a barna és világos Budvar. A szállásunk melletti - még egész igényes - kocsmában 27 a Gambrinus, 22 a Budvar. 



Jindřichův Hradec tóparti településének vára


Másnap a reggeli után elindultunk egy nagyobb autós túrára, elsőként Jindrichuv Hradec várát tekintettük meg, amely a prágai Hradzsin és Český Krumlov vára után a legnagyobb Csehországban






A Csehország, Morvaország és Ausztria határvidékén fekvő város legjelentősebb műemléke egyúttal Csehország harmadik legnagyobb kastélyegyüttese is. A nagy kiterjedésű épületrendszert többnyire gótikus és reneszánsz építmények alkotják, gazdag belső díszítéssel, de figyelemre méltó még a rondella és a gazdag stukkódíszítésű reneszánsz zeneszalon is, amely akusztikájának köszönhetően számos koncert színhelyéül szolgál. 

A város legmagasabb épülete a Szűz Mária Mennybemenetele-templom, a kis híján 70 méter magas kilátótoronnyal, a templom sarkán halad át a tizenötödik hosszúsági kör. Az egykori jezsuita szeminárium Balbín téri reneszánsz stílusú épületében található a Jindřichův Hradec-i múzeum. Leglátványosabb állandó kiállítása az ún. Krýzovy jesličky, a világ legnagyobb mechanikus népi betleheme, amely bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is.

A fontos emlékek közé tartozik még a Keresztelő Szent János-templom az értékes freskóival és az egykori minorita kolostor.


Az eredetileg román-gótikus stílusú várat a 16. században impozáns reneszánsz kastéllyá építették át.

A mai épületegyüttes a kerttel és a reneszánsz rondellával együtt a Cseh Köztársaság legnagyobb kastélyai közé tartozik. Harmadik udvarát a legkülönbözőbb építészeti stílusok tökéletes mozaikjaként tartják számon.

A várat és a kastélyt három látogatási útvonalon lehet megtekinteni. Most októberben már csak az "A" (100 czk) túrán  lehetett részt venni és az angol torony zárva volt.







Jindrichuv Hradec








Červená Lhota kastély

Cerna Lhota
Délután a Hradectól 23 km-re északra lévő Cervena Lhota-i szintén tóparti kastélyt látogattuk meg, körbesétáltuk a tavat, miközben fényképeztük a tóban gyönyörűen tükröződő kastélyt.
A kastélyról: ez a reneszánsz vízi kastély egyedülálló módon egy halastó közepén, kicsi sziklaszigeten épült fel, amely alig nagyobb az épület alapjainál. A kőhíd és a környezet parkszerű elrendezése még jobban kiemeli mesebeli szépségét. 

A látogatás útvonala bemutatja a kastély utolsó tulajdonosainak az életmódját a 19. és a 20. század fordulóján. 





Třeboň


Cerna Lhota után visszafelé indultunk Trebonba (40 km). A XVI. században Třeboň vidéke volt a Rožmberk-uradalom legjövedelmezőbb része.

A város a Rožmberkek alatt élte virágkorát, akik 1366-tól egészen a család kihalásáig, 1611-ig birtokolták Třeboňt. Az egykori gótikus vár helyén fokozatosan épült fel a pompás reneszánsz kastély, amelyet ma angolpark vesz körül. A třeboňi egyházi műemlékek közül kitűnik az ágostonrendiek XIV. századi gótikus kolostora, amelyet később reneszánsz és barokk stílusban átalakítottak, valamint az értékes gótikus Szent Jiljí-templom.

Valószínüleg ebből a templomból származik a cseh gótikus festészet legjelentősebb alkotása, a Třeboňi oltár Mesterének oltárkép-sorozata az 1380-as évekből, amely jelenleg a Nemzeti Galériában található a prágai Várban.

A mai Třeboň a fürdőéletnek, a halgazdálkodásnak és a Regent márkájú sörének köszönheti ismertségét (szakértők szerint a legjobb cseh sör). Itt is van gyárlátogatás, de képek alapján inkább sör-kastély…

A város környékét természetvédelmi körzetté nyilvánították (CHKO Třeboňsko), egyúttal pedig UNESCO bioszféra-rezervátum is.




A Lužnice folyó mentén található város. A sok folyónak és tónak köszönhetően a "tavak városá"nak is hívják, ill. a treboni medence "tükrök tájának". Sok mesterséges tóval is rendelkezik, s a középkor óta számos halász is felkeresi a vidéket. Legnagyobb halastava a Rožmberk családról kapta nevét, akik a treboni monostort alapították s komolyan támogatták a haltenyésztést. A város és környéke később, 1660-ban az osztrák Schwarzenberg család kezébe került.

A fürdő, a reneszánsz kastély, a szomszédos parkok és a "Svět" (Világ) tó egyedi egységet alkotnak. Třeboň főként halászatáról és ízletes Regent söréről ismert. A helyi éttermek a třeboňi pontyból készített halkülönlegességeket kínálnak. A város sokszínű eseményei, gazdag kulturális programja nagyon kedvelt a turisták körében, s csakúgy, mint ahogy a cseh sportolók, ők is szívesen látogatják a helyi gyógyfürdőt.
A város erődítményéből, máig áll 5 kapu és néhány bástya, melyek az úgynevezett Arany csatornát és a Világ-tó déli részét védték. A reneszánsz kastély, melyet hosszú átjáró köt össze a Rosenberg könyvtárral és a monostor komplexumával, jelentős építészeti emlék. A monostor komplexuma központja az egyedi, két hajós St. Giles templom. A város másik domináns épjtménye a korai barokk stílusú Városháza.

A városközpont védjegye a sok, különböző stílusban épült polgári háza. Mindezen jelentős emlékműveknek köszönhetően a város az UNESCO listájára is fölkerült.

A főtéren vacsoráztunk stílusosan pontyot ettünk, de igaziból nem volt egy nagy szám az étterem, sem és a kaja sem. Fél kilenc körül értünk vissza C.Krumlovba, ahol még pár sört legurítottunk azért.


www.trebon-mesto.cz




Cesky Krumlov és Ceske Budejovice


Harmadik napunkon, szombaton az időjárás előrejelzésnek megfelelően esett kicsit az eső, így Krumlovi városnézést terveztünk, majd délután kettőre átugrottunk a 20 km-re lévő C. Budojovice-be lévő Budvar sörgyárba gyárlátogatásra. 


Cesky Krumlov a várból


Cesky Krumlov a szállás közelében lévő hídról


Ceske Budejovice főtér
Két éve némileg csalódtunk a Krumlovi Eggenberg sörfőzde idegenvezetésében, most nem. Egyórás túrán vettünk részt, amely bemutatta a sörgyártás alapjait. A pincében frissen (tartályból) csapolt Budvar strong sörrel.


A túra után a főtéren elköltöttük késői ebédünket, találtunk végre marinált Hermelin (camambert) sajtot amit leöblítettünk egy másik helyi sörrel.



Budvar sörgyár
Vasárnap folytattuk C. Krumlov bejárását, nem felfedezését hiszen két éve már jártunk itt de jó volt látni ősszel is a várost.   

A hosszú túránk útvonala:















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése